Om du inte planerat att använda din honkatt i avel kan det vara bra att kastrera henne. Då försvinner risken att få eller bidra till oplanerade kattungar och honkatten håller sig generellt mer kring hemmet. Detta minskar risken för till exempel trafikolyckor. En kastrerad honkatt blir oftast också mer harmonisk och lugn.

En honkatt blir vanligtvis könsmogen vid 6-10 månaders ålder. Hur ofta och hur länge en honkatt löper är individuellt och styrs av ljusets timmar. En löpande honkatt letar efter hanar att para sig med och det finns en stor risk att hon blir oplanerat dräktig om hon går fritt ute.

Kastreringsålder

Vi rekommenderar att honkatter kastreras från ca 6 månaders ålder. I undantagsfall om hon mår dåligt av sina könsdrifter kan vi kastrera henne tidigare än så. Före 6 månaders ålder har honkatter svårare att bryta ner läkemedel och när hon är för liten har hon svårt att hålla upp kroppstemperaturen under narkosen. Honkatten kan inte heller få uppföljande smärtlindring med sig hem om hon väger för lite, därför är den rekommenderade åldern från ca 6 månader.

Fördelar med kastrering av honkatt

När en könsmogen honkatt inte blir dräktig kommer hon löpa högljutt och hennes frustration kan bli så stor att hon bokstavligt talat klättrar på väggarna. Ett löp håller i sig ca en vecka och kan återkomma allt ifrån ett par gånger per år till så ofta som varannan vecka, beroende på individ. Känner hon däremot av att det finns en hane i närheten kan hon ”fastna i löpet” och löpa oavbrutet, vecka efter vecka. Katthonor som löper ofta mår inte bra utan tappar päls, kondition och hull. Vissa honkatter markeringskissar även utanför lådan under löpet, vilket det finns en risk att hon fortsätter med även efter att hon kastreras om detta blivit ett inlärt beteende.

Innan kastreringen

Honkatten ska vara frisk och ren när hon ska in till kastrering. Det är också viktigt att ni undanhåller mat i ca 6-10 timmar innan operation. Har ni tid på morgonen räcker det att ni tar bort maten på kvällen och inte ger frukost. Vatten ska honkatten ha fri tillgång till. När du transporterar henne ska du använda en kattbur i passande storlek där hon känner sig trygg. Om du saknar en kan du låna detta hos oss inför besöket.

Kastreringen

När en honkatt kastreras opererar veterinären bort äggstockarna och livmodern. Före ingreppet undersöks honkatten av veterinär och tas med till operationsavdelningen. Där blir hon sövd och därefter rakas och tvättas operationsområdet för att bli sterilt. Efter några timmar, då ingreppet är klart får man hämta hem honkatten. De första 10-12 dagarna efter ingreppet ska du hålla honkatten inomhus. Oftast behöver honkatter ingen krage efter kastreringen, men är de där och slickar så måste en sådan tas på.

Efter kastreringen

När honkatten kommer hem från oss brukar hon bli lite trött igen, trots att hon kanske verkade pigg när ni hämtade henne. Det är helt normalt och beror på att honkatten slappnar av när hon kommer tillbaka till sin hemmiljö.

Låt honkatten få vila och ge inte mat de närmaste timmarna efter operation. Låt henne mysa någonstans varmt där hon känner sig lugn och trygg. Släpp inte ut henne på 10-12 dagar efter operationen och titta till såret så att det ser bra ut. Normalt sett läker huden på 10-12 dagar och stygnen löses sakta upp i huden under ca ett halvår. Om honkatten har ett plåster på örat från ID-märkningen ska du låta denna sitta kvar i ca 24 timmar. Om honkatten får av sig plåstret själv gör det inget. Tvätta inte av färgen.

Oftast ska honkatten medicineras med smärtstillande och antiinflammatoriskt läkemedel efter kastreringen. Detta har du fått recept på och är färdigt att hämtas på apoteket när du hämtar ut honkatten.

Att tänka på efter kastrering av honkatt

En kastrerad honkatt har ca 30% lägre energibehov och har därför mycket lätt för att öka i vikt. Var därför vaksam på honkattens vikt efter kastreringen. En kastrerad honkatt kan ofta inte ha fri tillgång till mat och man kan behöva justera mängden foder och byta till ett med lägre energiinnehåll. Det finns särskilda foder för kastrerade honkatter. Be din veterinär om råd!

P-piller

P-piller var ett alternativ innan dessa slutade tillverkas men riskerna för juvertumörer, livmoderinflammationer och diabetes var mycket stora. Det räcker i värsta fall att man ger en enda gång. Vi avråder därför från användande av P-piller när det går att undvika.

 

Vi har även information om kastrering av hankatter.