Om du inte planerat att använda din hankatt i avel kan det vara bra att kastrera honom. Hankatten blir annars lätt rastlös, kan matvägra och kallar på honor ofta och högt. Då minskar du risken att han springer hemifrån eller att han slåss med andra katter om revir. Har du hankatten inne slipper du oftast problem med urinmarkering utanför lådan.
När en hankatt börjar bli könsmogen kommer urinen lukta extra starkt och om han bor som innekatt är detta ofta mycket tydligt. En okastrerad hankatt som går ute får ett stort revir som den utökar hela tiden. Den okastrerade hankatten är mer stridslysten än en kastrerad hankatt och risken är stor att han ofta råkar i slagsmål och är borta under längre perioder. Genom att kastrera hankatten slipper du också att bidra till att fler oönskade kattungar föds.

En kastrerad hankatt blir oftast också mer harmonisk och lugn.

Kastreringsålder

Vi rekommenderar att hankatter kastreras från ca 6 månaders ålder. I undantagsfall om han mår dåligt av sina könsdrifter kan vi kastrera honom tidigare än så. Före 6 månaders ålder har hankatter svårare att bryta ner läkemedel och när hankatten är liten har han svårt att hålla upp kroppstemperaturen under narkosen. Därför är den rekommenderade åldern från ca 6 månader.

Fördelar med kastrering av hankatt

När en könsmogen hankatt utökar sitt revir i jakt efter honkatter kommer han ofta hamna i bråk med andra katter. Kattbett är farliga även för katter, blir fort infekterade och behöver oftast behandlas hos veterinär. En okastrerad hankatt som bor inomhus kommer också bli mer benägen att försöka rymma eller högljutt kalla till sig katthonor. Okastrerade hankatter mår ofta inte bra och kan t.ex. tappa päls, kondition och hull. Vissa hankatter markeringskissar även utanför lådan, vilket det finns en risk att han fortsätter med även efter att han kastrerats om detta blivit ett inlärt beteende.

Innan kastreringen

Hankatten ska vara frisk och ren när han ska in till kastrering. Det är också viktigt att ni undanhåller mat i ca 6-10 timmar innan operation. Har ni tid på morgonen räcker det att ni tar bort maten på kvällen och inte ger frukost. Vatten ska hankatten ha fri tillgång till. När du transporterar honom ska du använda en kattbur i passande storlek där han känner sig trygg och har något mjukt att sitta på. Om du saknar bur kan du låna detta hos oss inför besöket.

Kastreringen

Före ingreppet undersöks hankatten av veterinär och tas med till operationsavdelningen. Där blir hankatten sövd och därefter rakas och tvättas operationsområdet för att bli sterilt innan testiklarna opereras bort. Efter några timmar, då ingreppet är klart får man hämta hem hankatten. De första dagarna efter ingreppet ska du hålla hankatten inomhus. Normalt sett läker huden på 10-12 dagar. Oftast behöver hankatter ingen krage efter kastreringen men om de slickar på såret måste en sådan tas på.

Efter kastreringen

När hankatten kommer hem från oss brukar han bli lite trött igen, trots att han kanske verkade pigg när ni hämtade honom. Det är helt normalt och beror på att hankatten slappnar av när han kommer tillbaka till sin hemmiljö.

Låt hankatten få vila och ge inte mat de närmaste timmarna efter operationen. Låt honom mysa någonstans varmt där han känner sig lugn och trygg. Släpp inte ut honom på 3-5 dagar efter operationen och titta till såret så att det ser bra ut.

Att tänka på efter kastrering av hankatt

En kastrerad hankatt har ca 30% lägre energibehov och har därför mycket lätt för att öka i vikt. Var därför vaksam på hankattens vikt efter kastreringen. En kastrerad hankatt kan ofta inte ha fri tillgång till mat och man kan behöva justera mängden foder och byta till ett med lägre energiinnehåll. Det finns särskilda foder för kastrerade hankatter. Be din veterinär om råd!

Vi har även information om kastrering av honkatter.