Hankatter kastreras ofta för att de inte ska urinmarkera inomhus eller rymma hemifrån i jakt på hankatter.

Om du inte planerat använda din hankatt i avel kan det vara bra att kastrera henne. Då försvinner risken att få eller bidra till oplanerade kattungar och katten håller sig generellt mer kring hemmet, vilket minskar risken för till exempel trafikolyckor. En kastrerad hankatt blir oftast också mer harmonisk och lugn.

Både han- och hankatter kastreras oftast efter sex månaders ålder men kan i undantagsfall även göras tidigare.

Om du inte planerat använda din hankatt i avel kan det vara bra att kastrera henne. Då försvinner risken att få eller bidra till oplanerade kattungar och hankatten håller sig generellt mer kring hemmet. Detta minskar risken för till exempel trafikolyckor. En kastrerad hankatt blir oftast också mer harmonisk och lugn.

En hankatt blir vanligtvis könsmogen vid 6-10 månaders ålder. Hur ofta och hur länge en hankatt löper är individuellt och styrs av ljusets timmar. En löpande hankatt letar efter hanar att para sig med. Det finns en stor risk att han blir oplanerat dräktig om han går fritt ute.

Kastreringsålder

Vi rekommenderar att hankatter kastreras från ca 6 månaders ålder. I undantagsfall om han mår dåligt av sina könsdrifter kan vi kastrera henne tidigare än så. Före 6 månaders ålder har hankatter svårare att bryta ner läkemedel. När hankatten är för liten har han svårt att hålla upp kroppstemperaturen under narkosen. hankatten kan inte heller få uppföljande smärtlindring hem om han väger för lite. Därför är den rekommenderade åldern från ca. 6 månader.

Fördelar med kastrering av hankatt

När en könsmogen hankatt inte blir dräktig kommer han löpa högljutt och hennes frustration kan bli så stor att han bokstavligt talat klättrar på väggarna. Ett löp håller i sig ca. en vecka och kan återkomma allt ifrån ett par gånger per år till så ofta som varannan vecka, beroende på individ. Känner han däremot av att det finns en hane i närheten kan han ”fastna i löpet” och löpa oavbrutet, vecka efter vecka. Katthanar som löper ofta mår inte bra utan tappar päls, kondition och hull. Vissa hankatter markeringskissar även utanför lådan under löpet, vilket det finns en risk att han fortsätter med även efter att han kastreras om detta blivit inlärt.

Innan kastreringen

hankatten ska vara frisk, ren och välrastad när han ska in till kastrering. Det är också viktigt att ni undanhåller mat i ca. 6-10 timmar innan operation. Har ni tid på morgonen, räcker det att ni tar bort maten på kvällen och inte ger frukost. Vatten ska hankatten ha fri tillgång till. När du transporterar henne ska du använda en kattbur i passande storlek där han känner sig trygg. Om du saknar en kan du låna detta hos oss inför besöket.

Kastreringen

När en hankatt kastreras, opererar veterinären bort äggstockarna och livmodern. Före ingreppet undersöks hankatten av veterinär och tas med till operationsavdelningen. Efter några timmar, då ingreppet är klar får man hämta hem hankatten. De första dagarna efter ingreppet ska du hålla hankatten inomhus. Normalt sett läker huden på 10-12 dagar och stygnen löses sakta upp i huden under ca. ett halvår. Oftast behöver hankatter ingen krage efter kastreringen, men är de där och slickar så måste en sådan tas på.

Efter kastreringen

När hankatten kommer hem från oss brukar han bli lite trött igen, trots att han kanske verkade pigg när ni hämtade henne. Det är helt normalt och beror på att hankatten slappnar av när han kommer tillbaka till sin hemmiljö.

Låt hankatten få vila och ge inte mat de närmaste timmarna efter operation. Låt henne mysa någonstans varmt där han känner sig lugn och trygg. hankatten bör dock inte vara i soffan eller sängen då de har lätt för att kissa på sig efter narkos. Släpp inte ut henne på 10-12 dagar efter operation och titta till såret så att det ser bra ut.

Oftast ska hankatten medicineras med antiinflammatoriska läkemedel efter kastreringen. Detta har du fått recept på och är färdigt att hämtas på apoteket när du hämtar ut hankatten.

Att tänka på efter kastrering av hankatt

En kastrerad hankatt har ca. 30% lägre energibehov och har därför mycket lättare för att öka i vikt. Var därför vaksam på hankattens vikt efter kastrering. Man måste justera mängden foder och byta till ett med lägre energiinnehåll. Det finns särskilda foder för kastrerade hankatter men dessa måste också begränsas. Be din veterinär om råd. En kastrerad hankatt kan oftast inte ha fri tillgång till mat.

P-piller

P-piller var ett alternativ innan dessa slutade tillverkas men riskerna för juvertumörer, livmoderinflammationer och diabetes var mycket stora. Det räcker i värsta fall att man ger en enda gång. Vi avråder därför från användande av P-piller när det går att undvika.